Zorgpremie 2018: wat kunnen we verwachten?

Geschreven door redactie op 24-08-2017

Eind volgende maand zal naar alle waarschijnlijkheid de eerste zorgpremie 2018 bekend zijn. Vervolgens hebben alle verzekeraars nog tot uiterlijk 12 november de tijd om hun zorgpremies voor 2018 officieel bekend te maken. Wat kunnen we verwachten?

Raming  kabinet
Komende Prinsjesdag (19 september 2017) wordt de raming voor de hoogte van de zorgpremie voor 2018 officieel bekendgemaakt door het huidige demissionaire kabinet. Deze raming, die onderdeel uitmaakt van de Miljoenennota, zal hoogstwaarschijnlijk wel eerder bekend zijn, want de Miljoenennota lekt (traditiegetrouw) altijd al wat eerder uit naar de Nederlandse media. Meestal duurt het na Prinsjesdag nog ongeveer een week totdat de eerste zorgpremie voor het komende jaar bekend is.

Eerste “echte” premie 2018
De raming van het kabinet kan sterk afwijken van de daadwerkelijke zorgpremies 2018. Zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk namelijk gewoon zelf hoe hoog hun zorgpremie het komende jaar is. Lees verder »

10 tips voor een goedkope zorgpremie 2018!

Geschreven door redactie op 23-08-2017

Dit artikel is voor het laatst aangepast op woensdag 23 augustus 2017.

Binnenkort maakt elke zorgverzekeraar de zorgpremie voor het komende jaar bekend. Tot 1 januari 2018 kunt u kiezen of u bij uw huidige zorgverzekeraar wilt blijven of wilt over te stappen op een (goedkopere) zorgverzekeraar die beter aansluit bij uw zorgwensen.

De volgende tips geven je een overzicht van wat er het komende jaar allemaal te besparen valt op uw zorgpremie 2018. Ook kunt u op Zorgpremie.net van alle zorgverzekeraars de zorgpremie vergelijken.

Kun je meer eigen risico dragen?

Het verplicht eigen risico stijgt de laatste jaren flink. U kunt er  ook vrijwillig voor kiezen om uw eigen risico te verhogen. Als u kiest voor een hoger eigen risico, daalt uw premie voor de zorgverzekering 2018.  Hiermee kunt u op jaarbasis dus flink besparen.

Lees verder »

Bewuzt verlaagt zorgpremie alsnog

Geschreven door redactie op 05-12-2016

Zorgverzekeraar Bewuzt heeft haar premie verlaagd. De deadline voor de bekendmaking van de zorgpremie 2017 was op 19 november. Bewuzt kondigde hier een zorgpremie van 101,50 euro per maand aan. Hier is Bewuzt alsnog op teruggekomen. Lees verder »

Zorgpremies Menzis, OHRA en PMA worden flink hoger in 2017

Geschreven door redactie op 17-11-2016

Met nog twee dagen tot de deadline voor het bekendmaken van de nieuwe premies, kwamen Menzis, OHRA en PMA donderdagochtend naar buiten met de nieuwe zorgpremies voor 2017. Na eerdere forse premiestijgingen van o.a. DSW en CZ, werd duidelijk dat de premies van Menzis, OHRA en PMA ook fors omhoog gaan. Lees verder »

Zorg & Zekerheid, De Friesland en De Amersfoortse maken zorgpremie 2017 bekend

Geschreven door redactie op 16-11-2016

Naast DSW en CZ hebben nu ook zorgverzekeraars De Friesland, Zorg & Zekerheid en De Amersfoortse de zorgpremie 2017 bekendgemaakt. Net als CZ en DSW rekenen de drie zorgverzekeraars komend jaar een hogere zorgpremie.
Lees verder »

Verschillen tussen de begrote en definitieve nominale premie

Geschreven door redactie op 26-10-2016

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat zij verwachten dat de zorgpremie 2017 van basisverzekering met €3,50 omhoog zou stijgen. Niet lang daarna volgde het bericht van zorgverzekeraar DSW dat zij haar premie met €9,25 gaat verhogen. Hier ontstond veel ophef over, want dit is niet het bedrag dat het kabinet voorspeld had.
Lees verder »

10% minder wanbetalers zorgpremie

Geschreven door redactie op 19-10-2016

Er vallen een stuk minder mensen onder de wanbetalingsregeling, zo maakt de Rijksoverheid bekend. Waar er eind 2014 nog 325.000 mensen waren die de zorgpremie niet tijdig betaalden, zijn dat er op 1 augustus 2016 nog 290.000. Lees verder »

Premies DSW stijgen in 2017 met 10 euro

Geschreven door redactie op 27-09-2016

De premies van zorgverzekeraar DSW zullen vanaf januari 2017 met 10 euro per maand stijgen. Daarmee lijkt de zorgverzekeraar niet aan de geplande premiestijging van 3,5% te kunnen voldoen. Veel premies, zullen namelijk met zo’n 10% in prijs stijgen. Lees verder »

Problemen met declaratie langdurige zorg

Geschreven door redactie op 18-01-2016

Er zijn problemen met het declareren bij aanbieders van langdurige zorg. De oorzaak is een vertraging van de publicatie van de tariefbeschikkingen voor 2016. Deze worden uitgebracht door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De Zorgautoriteit heeft langer de tijd nodig om het document naar buiten te brengen.

Aanbieders van langdurige zorg hebben dat document nodig om de zorg te kunnen declareren bij de zorgverzekeraar. Omdat de aanbieders de tarieven nog niet binnen hebben, kunnen zij op dit moment geen declaraties doen bij de zorgverzekeraar, terwijl zij wel zorg geleverd hebben. Lees verder »

Politiek niet blij met proef Zilveren Kruis

Geschreven door redactie op 18-01-2016

De proef die zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea houdt in de gemeente Zwolle, wordt niet met open armen ontvangen door de Zwolse politiek. Volgens de lokale politici dreigen Zwolsen verzekerden de dupe te worden van een experiment waarbij de zorgverzekeraar per wijk slechts één zorgorganisatie een contract aanbiedt.

Toen bekend werd dat de verzekeraar de proef wilde uitvoeren, viel het plan al slecht. Het idee kwam uiteindelijk zelfs voor de rechter, maar er werd toestemming voor gegeven. Lees verder »

Schadevergoeding voor een medische misser

Geschreven door redactie op 14-01-2016

Elk jaar hebben zo’n 40.000 patiënten te maken met medische missers. Van deze groep overlijdt zo’n 5% aan de gevolgen van de fout. Patiënten die schade oplopen door een medische fout kunnen ervoor kiezen de verantwoordelijke zorgverlener aansprakelijk te stellen. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden om een schadevergoeding te krijgen naar aanleiding van een medische fout. Lees verder »

Roker maakt weinig gebruik stop-programma

Geschreven door redactie op 07-01-2016

Nederlandse rokers maken maar weinig gebruik van het stoppen-met-roken-programma, dat vergoed wordt door de Nederlandse basisverzekering. Ook komend jaar blijven die programma’s vergoed door de zorgverzekeraar. Rokers proberen veel liever zelf van hun verslaving af te komen, dan hulp te zoeken.

Artsen vinden juist dat stoppen-met-roken-programma’s effectiever zijn dan zelf proberen te stoppen. Bij zo’n programma krijgt de roker een coach toegewezen die hen helpt van hun verslaving af te komen. Zo’n 1 miljoen mensen per jaar stoppen met roken. Slechts een vijfde van de stoppers maakt gebruik van het stoppen-met-roken-programma. Dat blijkt uit een artikel van het Algemeen Dagblad, dat zich baseert op cijfers van zorgverzekeraars VGZ en Menzis. Lees verder »

Zorgpremies vergelijken: 1,2 miljoen mensen stappen over

Geschreven door redactie op 07-01-2016

De afgelopen maanden konden Nederlanders de zorgpremie vergelijken van Nederlandse zorgverzekeraars. Zo’n 1,2 miljoen Nederlandse verzekerden zijn gewisseld van zorgverzekeraar. Dat is een voorlopig percentage van zeven procent van alle Nederlandse verzekerden. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het informatiecentrum voor de zorg, Vektis.

Eerder was de verwachting dat er dit jaar 20 procent minder consumenten over zouden stappen van zorgverzekeraar in vergelijking met vorig jaar. Nu lijkt het aantal overstappers hoger te liggen dan vorig jaar. Voorzitter André Rouvoet van de brancheorganisatie voor zorgverzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland, maakte de cijfers deze week bekend.
Lees verder »

Beste zorgverzekering 2016 bij Zekur, Ditzo en Amersfoortse

Geschreven door redactie op 22-12-2015

Nederlandse verzekerden zijn in 2016 het beste af bij de zorgverzekeringen van Zekur, Ditzo en De Amersfoortse. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau MoneyView. De beste keus voor 2016 is Zekur, onderdeel van verzekeraar Univé.

Wie liever een restitutiepolis afsluit, kan dat het beste doen bij Ditzo. Een aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekering is het best af te sluiten bij De Amersfoortse. In het onderzoek werden 53 basisverzekeringen van 30 aanbieders met elkaar vergeleken. Om ‘de beste zorgverzekeraar’ te kunnen kronen, werden verschillende criteria gebruikt. Lees verder »

‘Zorgeloos Care start in 2017’

Geschreven door redactie op 18-12-2015

De nieuwe zorgverzekeraar van Jos de Blok – oprichter van Buurtzorg Nederland – moet in 2017 van start gaan. De directeur deed de plannen uit de doeken. Hij wil de zorg in Nederland radicaal gaan veranderen en de macht van de zorgverzekeraars doorbreken.

Ten eerste zal naar verwachting de zorgpremie een stuk lager zijn dan bij andere zorgverzekeraars. De zorgverzekeraar heet vanaf nu ‘Zorgeloos Care’. Jos de Blok wordt bijgestaan door twee hoogleraren. Samen noemen de heren zich ‘de bende van drie’. Lees verder »

 • Bekijk hier een overzicht met alle zorgpremies 2018 op rij. Zo kunt u zien wat uw zorgpremie gaat zijn in 2018 en wat voor u het voordeligst is.


  Meer informatie »

 • Eens per jaar kunt u uw zorgverzekering veranderen. Voor het einde van het jaar krijgt u het nieuwe zorgpremie-aanbod van uw huidige verzekeraar. Overstappen kan dan voor 1 januari.

  Meer informatie »

 • We leggen graag uit wat het medicijnenbeleid van de zorgverzekeraars voor u betekent. Zodat u weet waar u aan toe bent in 2017 en gerust uw medicijnen kunt nemen.

  Meer informatie »

 • Het is van belang om te weten of u ingrepen waar u behoefte aan heeft vergoedt zult krijgen in 2017. We zetten de belangrijkste vergoedingen op een rij voor u.

  Meer informatie »