10 tips voor een goedkope zorgpremie 2018!

Geschreven door redactie op 23-08-2017

Dit artikel is voor het laatst aangepast op woensdag 23 augustus 2017.

Binnenkort maakt elke zorgverzekeraar de zorgpremie voor het komende jaar bekend. Tot 1 januari 2018 kunt u kiezen of u bij uw huidige zorgverzekeraar wilt blijven of wilt over te stappen op een (goedkopere) zorgverzekeraar die beter aansluit bij uw zorgwensen.

De volgende tips geven je een overzicht van wat er het komende jaar allemaal te besparen valt op uw zorgpremie 2018. Ook kunt u op Zorgpremie.net van alle zorgverzekeraars de zorgpremie vergelijken.

Kun je meer eigen risico dragen?

Het verplicht eigen risico stijgt de laatste jaren flink. U kunt er  ook vrijwillig voor kiezen om uw eigen risico te verhogen. Als u kiest voor een hoger eigen risico, daalt uw premie voor de zorgverzekering 2018.  Hiermee kunt u op jaarbasis dus flink besparen.

Is het slim om uw zorgverzekering volledig te betalen?

Op het moment dat u een zorgverzekering afsluit kunt u ervoor kiezen om de premie voor de zorgverzekering 2018 voor het gehele jaar in één keer te betalen. Dit scheelt de verzekeraar een hoop administratie wat u als verzekerde een korting kan opleveren van ongeveer 3 procent! Dit is best een aantrekkelijke korting, alleen moet u aan het begin van het jaar wel stevig in de buidel tasten.

U en uw partner: samen of apart?

Ruim 40 procent van de Nederlanders deelt de zorgpolis met zijn of haar partner. Dat is misschien handig voor de administratie, maar niet altijd voordelig. Misschien heeft een van jullie bijvoorbeeld geen behoefte aan extra fysiotherapie of heeft de ander een sterker gebit, waardoor hij of zij minder tandartskosten maakt. Het is dan ook aan te raden om elk jaar voor beiden de zorgwensen apart na te lopen en daarna individueel te kiezen voor de meest geschikte zorgverzekeraar.

Kunt u overstappen op gecontracteerde zorg?

Gecontracteerde zorg betekent dat uw zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten met een aantal zorgverleners, waardoor de behandeling daar goedkoper is en u de rekening niet eerst voor hoeft te schieten. De zorgverzekeraar is bij het kiezen van gecontracteerde zorgverleners gebonden aan kwaliteitseisen, waardoor u in principe verzekerd bent van goede zorg.

Gaat u slim om met uw aanvullende verzekeringen?

Alleen gebruikmaken van een aanvullende verzekering wanneer deze daadwerkelijk van pas komt, is een slimme manier van besparen. U kunt bijvoorbeeld bij kinderen redelijk van te voren zien aankomen of hij of zij volgend jaar een beugel nodig heeft. Hier kunt u vervolgens op anticiperen door op dat moment een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die de kosten voor orthodontie dekt. Door elk jaar uw zorgwensen duidelijk in kaart te brengen, kunt u inschatten welke aanvullende zorgverzekering u wel en niet nodig hebt.

Eerst de huisarts of direct naar de spoedeisende hulp?

Tegenwoordig kunt u een boete krijgen als u de spoedeisende hulp bezoekt zonder eerst bij uw huisarts langs te gaan en als vervolgens blijkt dat uw aandoening niet als werkelijk spoedeisend kan worden beschouwd. Ook spreekt u met een rechtstreeks bezoek aan de spoedeisende hulp uw eigen risico aan. Als u eerst naar de huisarts gaat en deze verwijst u vervolgens door naar de spoedeisende hulp, kunt u wel geholpen worden zonder dat u naderhand de rekening moet betalen. NB: deze regel gaat uiteraard niet op voor werkelijke spoedeisende gevallen.

Kunt u zorgkosten terugvragen?

U kunt bij de belastingdienst zorgkosten terugvragen. Mocht u een tijd intensief gebruikmaken van zorg, dan kunt u de volgende uitgaven aftrekken van de belasting:

 • Genees- en heelkundige hulp, met uitzondering van ooglaserbehandelingen
 • Voorgeschreven medicijnen
 • Hulpmiddelen zoals steunzolen of een rolstoel, met uitzondering van visuele hulpmiddelen
 • Reiskosten, zoals vervoer naar een huisarts of ziekenhuis
 • Dieetkosten
 • Extra kleding en beddengoed
 • Reiskosten ziekenbezoek

Is collectief verzekeren voor u een optie?

U met een grote groep collectief verzekeren, bijvoorbeeld via uw werkgever, kan resulteren in een lagere zorgpremie. Vanwege het grote aantal nieuwe klanten, vaak van een specifieke doelgroep, die zich hiermee in één keer aanmeldt als verzekerde, kan een verzekeraar dan een aantrekkelijke korting bieden. Bovendien wordt het onderhandelen met zorgverleners zo een stuk interessanter voor de zorgverzekeraar. Ook chronisch zieken kunnen hiervan profiteren.

Vergelijkt u de verschillende verzekeraars?

Elk jaar maken de zorgverzekeraars hun nieuwe zorgpremie bekend. Ook worden er regelmatig nieuwe zorgpakketten geïntroduceerd. Jaarlijks stapt echter slechts een klein percentage (ongeveer 6%) van alle zorgverzekerden over naar een andere zorgverzekeraar. Jammer, want er valt flink te besparen door te kijken naar wat de verschillende zorgverzekeraars te bieden hebben.

Heeft u wel een aanvullende tandartsverzekering nodig?

Een aanvullende tandartsverzekering is erg handig als u veel gebruikmaakt van de tandzorg, of wanneer u aanvoelt dat u volgend jaar een grote tandheelkundige ingreep nodig hebt. Als u echter al jaren met vlag en wimpel uw controles doorstaat, is het wellicht een optie om die paar tientjes direct aan de tandarts te betalen, in plaats van aan een duurdere zorgverzekering.

 

 • Bekijk hier een overzicht met alle zorgpremies 2018 op rij. Zo kunt u zien wat uw zorgpremie gaat zijn in 2018 en wat voor u het voordeligst is.


  Meer informatie »

 • Eens per jaar kunt u uw zorgverzekering veranderen. Voor het einde van het jaar krijgt u het nieuwe zorgpremie-aanbod van uw huidige verzekeraar. Overstappen kan dan voor 1 januari.

  Meer informatie »

 • We leggen graag uit wat het medicijnenbeleid van de zorgverzekeraars voor u betekent. Zodat u weet waar u aan toe bent in 2017 en gerust uw medicijnen kunt nemen.

  Meer informatie »

 • Het is van belang om te weten of u ingrepen waar u behoefte aan heeft vergoedt zult krijgen in 2017. We zetten de belangrijkste vergoedingen op een rij voor u.

  Meer informatie »