Fysiotherapie te duur voor reumapatiënten

Geschreven door redactie op 16-03-2012

Meer dan 80% van de reumapatiënten denkt dit jaar de behandelingen voor fysiotherapie niet meer te kunnen betalen. Vanaf 1 januari dit jaar wordt fysiotherapie niet meer vergoed vanuit de basisverzekering.

Van de ruim 2,3 miljoen mensen met reuma zijn er ongeveer 1,1 miljoen mensen met zulke ernstige klachten, dat fysiotherapie noodzakelijk is. Het Reumafonds heeft 2800 mensen gevraagd voor het onderzoek en vindt de uitkomst zeer schokkend.

Voor veel reumapatiënten heeft deze maatregel enorme gevolgen voor hun persoonlijke leven, zegt Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur Reumafonds.

Na de maatregel zijn veel reumapatiënten op zoek gegaan naar een aanvullende verzekering om alsnog de behandelingen vergoed te krijgen, 13% van de respondenten die een aanvullende verzekering aanvroegen zijn geweigerd door zorgverzekeraars. Dit staat haaks op het antwoord van minister Schippers van VWS op kamervragen, waarin zij stelt dat er nog genoeg keuzevrijheid is voor het afsluiten van aanvullende verzekeringen. De gevallen waarbij geselecteerd wordt, zou voornamelijk bij tandartsenverzekeringen en zeer uitgebreide aanvullende verzekeringen worden toegepast. Volgens Ridderbos heeft minister Schippers te weinig inzicht in de manier waarop zorgverzekeraars werken.

Bij het onderzoek kwam ook naar voren dat 95% van de patiënten verwacht dat zij problemen krijgen in het dagelijks functioneren als ze geen fysiotherapie meer volgen. 73% van de patiënten denkt meer medicijnen nodig te gaan hebben en 58% van de patiënten denkt zich door geen fysiotherapie meer te volgen vaker ziek te gaan moeten melden.

Ridderbos meldt daarnaast ook dat de bezuinigingsmaatregel er voor zorgt dat het op de langere termijn voor de samenleving alleen maar meer geld gaat kosten en daarnaast ook zeer nadelig uit gaat pakken voor de reumapatiënten zelf.

 • Bekijk hier een overzicht met alle zorgpremies 2018 op rij. Zo kunt u zien wat uw zorgpremie gaat zijn in 2018 en wat voor u het voordeligst is.


  Meer informatie »

 • Eens per jaar kunt u uw zorgverzekering veranderen. Voor het einde van het jaar krijgt u het nieuwe zorgpremie-aanbod van uw huidige verzekeraar. Overstappen kan dan voor 1 januari.

  Meer informatie »

 • We leggen graag uit wat het medicijnenbeleid van de zorgverzekeraars voor u betekent. Zodat u weet waar u aan toe bent in 2017 en gerust uw medicijnen kunt nemen.

  Meer informatie »

 • Het is van belang om te weten of u ingrepen waar u behoefte aan heeft vergoedt zult krijgen in 2017. We zetten de belangrijkste vergoedingen op een rij voor u.

  Meer informatie »