Verzekeren voor diëtist en gewichtsconsulent

Geschreven door redactie op 31-12-2013

Om een diëtist te bezoeken hebt u geen verwijzing nodig van uw arts. Echter vergoeden sommige verzekeraars de diëtist niet zonder verwijzing van uw arts. Het is dus verstandig om na te gaan hoe dit binnen uw polis geregeld is. Wanneer u naar de diëtist gaat valt de vergoeding in eerste instantie binnen de basisverzekering. De vergoeding komt namelijk uit het eigen risico (€360 – €860). Aanvullende verzekeringen zijn een aanvulling, voor iedereen geldt: dieetvergoeding wordt eerst vanuit de basisverzekering geregeld, maar gewichtsconsulenten niet (deze worden, afhankelijk van maatschappij/polis, altijd vergoed uit de aanvullende verzekering). Wanneer u de uren uit de basisverzekering verbruikt, dan maakt u gebruik van de uren die een aanvullende verzekering biedt, en dan zal het eigen risico niet aangesproken worden.

De premies voor aanvullende verzekeringen zijn dit jaar gestegen. Wanneer u naar de diëtist gaat, is het duurder voor u geworden. Daarnaast is er een sterk verschil in dekking binnen deze aanvullende verzekeringen. De premie van aanvullende verzekeringen voor de diëtist en gewichtsconsulent varieert van € 4,24 tot € 131,95.

Verschil diëtist en gewichtsconsulent
De behandeling en het advies verschilt van aard bij een diëtist of gewichtsconsulent. Een diëtist is opgeleid om aandoeningen te behandelen die met voeding te maken heeft. Verder heeft een diëtist een bewijs van inschrijving bij het onafhankelijke Kwaliteitsregister Paramedici en moet een diëtist de HBO opleiding Voeding & Diëtetiek afgerond hebben om zich volwaardig diëtist te noemen. De kennis en werkervaring wordt om de vijf jaar getest. Een gewichtsconsulent mag alleen gezonde mensen met overgewicht behandelen. Zo gauw er dus sprake is van diabetes, verhoogd cholesterol en/of andere ziektebeelden, hoort te worden doorverwezen naar een diëtist. Een diëtist behandelt ook mensen met overgewicht, maar mag daarnaast alle ziektebeelden behandelen waar voedings/dieetaanpassingen nodig zijn. Veel diëtisten zijn gespecialiseerd, bij specifieke problematiek kunt u daarom gebruik maken van een specialist.

Vergelijken van verzekeringen
Het loont om te vergelijken. Wellicht bent u tevreden met uw huidige zorgverzekeraar, ook dan loont het om te vergelijken. Het kan namelijk zijn dat een ander pakket beter bij uw huidige situatie past. Hieronder staan de voordeligste zorgverzekeraars qua zorgpremie. Het is belangrijk dat u kijkt naar de dekking die het beste bij u past.

Zorgverzekeraar Aanvullende verzekering Dekking Vanaf
FBTO Module Therapieën Standaard 100%, max. € 100,- p.jr. € 4,24
FBTO Module Therapieën Extra 100%, max. € 100,- p.jr. € 5,80
Turien & Co (VGZ) VGZ Aanvullend Goed 100%, max. € 200,- p.jr. € 6,95
VGZ Collectief VGZ Aanvullend Goed 100%, max. € 200,- p.jr. € 6,95
CZ Basis 100%, max. € 120,- p.jr. € 7,05
Nedasco A tot Z één ster aanvullend 100%, max. € 120,- p.jr. € 7,65
Univé Extra Zorg polis Goed 100%, max. € 200,- p.jr. € 8,75
FBTO Module Therapieën Top 100%, max. € 100,- p.jr. € 10,62
Aevitae (VGZ) Plus Pakket 100%, max. 2 uur p.jr. € 11,47

Wanneer u uitgebreider wilt vergelijken verwijzen we u door naar onze homepage. Daar kunt u voorkeuren aangeven. Deze vergelijking is onafhankelijk.

Handig om te weten
Voor de diëtist is geen wettelijke eigen bijdrage. Wanneer u een diëtist bezoekt is het mogelijk dat u deze zorgkosten mag aftrekken. Hierdoor krijgt u waarschijnlijk geld terug. In de tabel kunt u aflezen hoeveel u kunt aftrekken.

Ziektebeeld Vast aftrekbaar bedrag
Algemene symptomen € 600 – € 850
Hartziekten € 100
Aids € 850
COPD € 850
Maag-, darm en leverziekten € 200 – € 1.400
Metabole ziekten € 100 – € 3.650
Nierziekten € 100 – € 250
Oncologie € 600 – € 850
Voedselovergevoeligheid € 50 – € 1.350
Lymfe-lekkage € 1.300
Epilepsie € 800

Kijk voor een volledige specificatie op belastingdienst.nl.

Onder algemene symptomen wordt verstaan:

 • Groeiachterstand bij kinderen

 • Ondervoeding

 • Decubitus

Onder hartziekten wordt verstaan:

 • Decompensatio cordis

 • Hartfalen

Onder maag-, darm en leverziekten wordt verstaan:

 • Dumping syndroom

 • Chronische pancreatitis

 • Cystic fibrosis

 • Coeliakie en ziekte van Dühring

 • Overige

Onder metabole ziekten wordt verstaan:

 • Hypercholesterolemie

 • Vetstofwisselingsstoornis

 • Fructose intolerantie

 • Galactosemie

 • Sacharase isomaltase deficiëntie

 • Eiwitstofwisselingsstoornis (zoals PKU en hyperlysinemie)

Opmerking: enkel uw eigen polis is bindend. De overzichten van zorgverzekeraars met vergoedingsregelingen zijn met grote zorgvuldigheid samengesteld. U kunt als zorgnemer geen rechten ontlenen aan de informatie van Zorgpremie.net.

 • Bekijk hier een overzicht met alle zorgpremies 2018 op rij. Zo kunt u zien wat uw zorgpremie gaat zijn in 2018 en wat voor u het voordeligst is.


  Meer informatie »

 • Eens per jaar kunt u uw zorgverzekering veranderen. Voor het einde van het jaar krijgt u het nieuwe zorgpremie-aanbod van uw huidige verzekeraar. Overstappen kan dan voor 1 januari.

  Meer informatie »

 • We leggen graag uit wat het medicijnenbeleid van de zorgverzekeraars voor u betekent. Zodat u weet waar u aan toe bent in 2017 en gerust uw medicijnen kunt nemen.

  Meer informatie »

 • Het is van belang om te weten of u ingrepen waar u behoefte aan heeft vergoedt zult krijgen in 2017. We zetten de belangrijkste vergoedingen op een rij voor u.

  Meer informatie »